Notícies

Lliurament del Premi Periodístic ATLL de l'Aigua 2014

Foto presid%C3%A8ncia premis
24/11/2014

El dimarts 25 de novembre a la seu del Col·legi de Periodistes ha tingut lloc l'entrega dels guardons d'aquest Premi organitzat per ATLL Concessionària, amb el suport del Col·legi de Periodistes de Catalunya i la col·laboració de l'Agència Catalana de l'Aigua i el Departament de Territori i Sostenibilitat

Els Premis Periodístics ATLL de l’Aigua han estat lliurats aquest dimarts en un acte celebrat al Col·legi de Periodistes de Catalunya i que ha estat presidit pel secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Josep Enric Llebot, acompanyat pel director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Jordi Agustí, la degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet, i el director general d’ATLL, Alfredo Gutiérrez.

Jurat

El Jurat del Premi Periodístic ATLL de l’Aigua, format pel cap de premsa de l’Agència Catalana de l’Aigua, Xavi Duran; el cap de comunicació del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Xavier Puig; el director general d’ATLL, Alfredo Gutiérrez; el degà de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, Josep Maria Català; i el vice-degà de Periodisme de la UPF, Carles Singla, ha valorat “l’alta qualitat formal i periodística” dels 23 treballs presentats (13 publicats en premsa escrita, 7 emesos per televisió i 3 reportatges radiofònics).

D’aquesta manera, el jurat ha tingut especialment en compte a l’hora d’escollir als guardonats l’adequació dels treballs presentats al tema del concurs centrat en “l’aigua com a recurs escàs i indispensable per a la vida humana, la seva importància en el desenvolupament humà i industrial i la importància de la seva preservació i el seu bon ús”, ha manifestat el degà de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, Josep Maria Català, membre del jurat.

Així, el jurat ha valorat de l’article “¿Cuánta agua consumimos?” d’Anabel Herrera, publicat al Magazine de La Vanguardia, el fet que busca conscienciar al lector d’una gestió més eficient de l’aigua a través del càlcul del que es coneix com a petjada hídrica, un indicador que mesura l’ús que es fa d’aquest recurs per a la fabricació de productes agrícoles i industrials que consumim de manera habitual. El jurat ha escollit aquest treball perquè “està extraordinàriament ben documentat i redactat” i té “una clara vocació divulgativa i de servei per a un ús més racional de l’aigua  i dels productes que necessiten d’aquest recurs per ser elaborats”.

Per la seva banda, el jurat ha atorgat a Maya Castañer, de BTV, amb l’accèssit pel seu reportatge sobre la riera de Fuirosos per donar a conèixer la importància dels rius temporals, elements molt característics del clima mediterrani i de gran importància per a la biodiversitat de l’entorn. El jurat ha premiat aquest treball pel seu to amè, dinàmic i divulgatiu. A més, el reportatge es fa ressò d’un estudi realitzat per l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) i publicat a la revista “Science” que reclama a la legislació europea que empari i protegeixi el valor ecològic dels rius temporals, ja que malgrat no portar aigua durant alguns mesos de l’any, són molt importants per als rius permanents ja que permeten reconnectar tota la xarxa fluvial. Visualitzeu aquí el reportatge.

Mercè Fernández, s’ha endut l’accèssit pel reportatge televisiu sobre el Consorci per a la Defensa de la Conca del riu Besòs emés a Vallès Visió, amb motiu del seu 25è aniversari. El jurat ha destacat com, a través d’imatges d’arxiu, imatges actuals i de diversos testimonis de persones que han format part del Consorci, l’autora ha il·lustrat amb detall la transformació i la recuperació fluvial de la conca del Besòs en els últims anys. Visualitzeu aquí el reportatge.

També ha estat premiada amb accèssit Norián Muñoz, periodista del Diari de Tarragona, per l’article titulat “El día que el agua ’buena’ llegó a TGN”, en el qual fa un repàs a la història de les fonts de la ciutat de Tarragona amb motiu del 25è aniversari del minitransvasament de l’aigua de l’Ebre, un projecte que va permetre l’arribada d’aigua dolça a les llars de Tarragona i que va donar un impuls al desenvolupament turístic i industrial de la zona. A l’article, Norián Muñoz rememora la vida dels tarragonins durant l’època anterior al minitransvasament de l’Ebre, i en la qual, segons destaca el jurat, “el líquid que sortia per l’aixeta no servia ‘ni per rentar-se les dents’. Així, l’article posa de relleu la importància de l’aigua en la vida quotidiana de les persones.

Fem servir cookies per millorar els nostres serveis i facilitar-vos l'ús del web. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir-ne més informació o bé informar-vos de com canviar-ne la configuració a la nostra Política d'ús de cookies.