Notícies

12/04/2018

L’aigua del Ter derivada cap a Barcelona durant el primer trimestre de l’any assoleix un nou mínim històric

Entre els mesos de gener i març s’ha produït a la potabilitzadora de Cardedeu un total de 27,5 hm3. Aquesta xifra és inferior als 35,2 de 2017, als 32,7 de 2016 o els 44,4 hm3 de 2015. El major volum de reserves als embassaments del Llobregat permet intensificar l’ús de l’aigua en aquesta conca en comptes del Ter.

L’aigua del riu Ter derivada cap a la regió de Barcelona durant el primer trimestre de l’any ha estat de 27,5 hm3, un registre que significa el volum mínim registrat durant els primers tres mesos de l’any, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

Tal i com s’observa a la gràfica, els volums produïts a la potabilitzadora de Cardedeu durant els primers tres mesos de 2018 estan molt per sota dels volums captats en els darrers cinc anys.

Aquesta mesura es pot dur a terme gràcies a l’elevat volum de reserves dels embassaments del Llobregat. Actualment aquests reservoris estan a prop del 82,4% de la seva capacitat i amb tendència creixent, davant del 64% dels embassaments del Ter. S’intensifica així l’ús de l’aigua del Llobregat per així equilibrar els dos sistemes.

Cal tenir en compte que el riu Llobregat porta un elevat cabal al llarg del seu curs (més de 38 m3/s a la seva capçalera, 96 m3/s al seu pas per Castellbell i el Vilar i 251 m3/s a Sant Joan Despí) i això permet incrementar la captació d’aigua per ser potabilitzada a les plantes d’Abrera i Sant Joan Despí. Amb major disponibilitat d’aigua superficial, no té sentit produir més aigua dessalinitzada ni seguir amb l’augment d’extraccions d’aigües subterrànies.

Finalització de la prealerta

En l’àmbit del Ter–Llobregat, atesa la situació en la que es troba (70,5% i 432 hm3) i amb l’entrada d’aigua de continuarà durant les properes hores, ja es dona per tancada la situació de pre-sequera, tot i que cal seguir amb un consum eficient i responsable i fomentant l’estalvia d’aigua.

En les conques de la Muga (Darniua Boadella al 51%), Riudecanyes (al 23%) i Siurana (17,8%), en canvi, la situació de sequera continua.